A reiki energia használata

A gyógyítás, az egészségmegőrzés, valamint a prevenció egyaránt a reiki energia alkalmazási területi közé tartozik. Használatával éppúgy találkozhatunk a természetgyógyászati központokban (annak ellenére, hogy hazánkban nem tartozik a hivatalosan elfogadott természetgyógyászati módszerek közé), mint a kozmetikákban vagy masszázsszalonokban. Röviden összefoglalva: gyógyít és kényeztet.

Gyógyító rendszerbe foglalva segít a méregtelenítésben, a láz, a vérzések csillapításában, sebek, törések gyógyításában és nem utolsó sorban a psziché elcsendesítésében, a stressz feloldásában. Alkalmas arra, hogy segítségével rossz szokásoknak, beidegződéseknek mondjunk búcsút, s a testi és lelki fájdalmakat egyaránt enyhíti.

A reikikezelés lehet közvetlen, amikor a gyógyító megérinti a páciensét, vagy kezeit a közvetlen közelében tartja, de Usui szenszei olyan technikákat is kidolgozott, amelyek lehetővé teszik a reiki energia nagyobb távolságokból történő eljuttatását is. Ilyen például a fújással, nézéssel történő gyógyítás, vagy a távgyógyítás (enkaku csirjo ho) nevű módszer, melynek alkalmazása során a kezelő és a beteg akár több földrésznyi távolságra is lehet egymástól.